In 1,5 uur de lucht geklaard bij een team met gedoe!

Samen de hei op en een coachtraject? Dat is echt niet nodig!?

Laatst kreeg ik via een bekende de volgende oproep met de vraag of het iets voor mij is.

 • Hallo allemaal,
  Iemand onder jullie die ervaring heeft om twee kampen binnen een afdeling in een hok te stoppen en de ellende boven water te krijgen? Jij of ken je iemand?

Mijn interesse was gewekt en een afspraak om de coachvraag te bespreken was snel gemaakt.

Het blijkt iemand te zijn die op zoek is naar een coach voor zijn opdrachtgever. Degene met wie ik praat vertelt mij dat zij ooit gehoord heeft dat een coach het volgende heeft gedaan met een team waar een hoop gedoe is.

 • Onder begeleiding van de coach is het team in een hok gestopt, daar mochten ze even vloeken en tieren, alles op tafel gooien met als voorwaarde dat als ze het hok uitgaan dat dan de lucht is geklaard en er weer samen gewerkt kan worden. Ze kwamen lachend het hok weer uit.

Dit werkte kennelijk, dus bood zij aan om voor haar opdrachtgever op zoek te gaan naar zo’n coach. Dus de vraag aan mij is of ik dit met het team wil doen. Het betreft een team dat inmiddels uit 2 kampen bestaat en er is vooral roddel en achterklap. De werksfeer is om te snijden.

Natuurlijk kan ik met een team in een hok gaan en ze uitnodigen om de shit op tafel te gooien. Natuurlijk kan ik begeleiden zodat het daar direct bespreekbaar wordt.

En ja hoogstwaarschijnlijk lukt het ook nog wel om de sessie op een prettige manier af te ronden en back to business te gaan.

MAAR ….. 

IK DOE HET NIET!

Waarom niet?

 • Omdat iets wat al een tijd speelt, in 1,5 uur bespreekbaar maken om vervolgens weer weg te drukken niet werkt. Er hoeft maar dit …. te gebeuren en het komt weer tevoorschijn.
 • Boosheid, frustratie, onvrede e.d. op tafel gooien geeft lucht voor dat moment, maar is daarmee niet weg.
 • Het vraagt om ander gedrag ten opzichte van elkaar en wellicht ook richting de organisatie, dat kan niet zomaar in 1,5 uur.
 • Gemiddeld kost het 66 dagen om een andere gewoonte aan te leren. Gedragsverandering lukt echt niet in 1,5 uur.
 • Voordat je kunt denken aan gedragsverandering is het nodig dat de deelnemers zich ook bewust zijn van hun gedrag en het effect op de ander.
 • Met nieuw gedrag moet je experimenteren om te ervaren wat werkt niet en wat werkt wel.
 • Gewenste situatie formuleren, actie formuleren, afspraken maken, reflecteren, feedback vragen en geven. Dat fix je niet in 1,5 uur.

 

Ben jij leidinggevende van of zit jij in een team gedoe?
Willen jij en je team weer prettig, efficiënt en effectief samen te werken?

NEEM DAAR DAN DE TIJD VOOR! De tijds investering is zeer de moeite waard!

Wil jij graag met jouw team verder ontwikkelen?
Zie jij even niet hoe en welke stappen daarvoor nodig zijn?

Weten wat ik daarin voor jou kan betekenen?
Maak een afspraak via mijn contact formulier.